zondag 29 maart 2009

Europesch Parlement

Hey mensen,

Nou mogen alle europeanen stemming in juni op het parlement van europa... Maar er is wat mij betreft een kink in de kabel, hieronder staat wie er mag stemmen met de verkiezing.  (Bron, postbus 51)

Europees Parlement

Stemmen voor het Europees Parlement mogen:
  • Degenen die mogen stemmen voor de Tweede Kamer;
  • Onderdanen van een land van de Europese Unie die in Nederland wonen, behalve als zij van kiesrecht zijn uitgesloten in het land van herkomst of in dit land willen stemmen. Hun stem telt voor de Nederlandse zetels in het Europees Parlement.
Woont u blijvend in het buitenland en staat u niet meer in Nederland ingeschreven, dan kunt u per brief stemmen voor het Europees Parlement. Woont u in één van de andere EU-lidstaten, dan kunt u ook in dat land stemmen. U kunt uw stem dan niet meer uitbrengen in Nederland. 

Bent u Nederlander en woont u op de Nederlandse Antillen of Aruba, dan kunt u stemmen op de Nederlandse leden van het Europees Parlement. Bij voorgaande verkiezingen hadden Nederlanders in de Nederlandse Antillen en Aruba alleen het stemrecht voor het Europees Parlement als zij tien jaar in Nederland hadden gewoond. In 2008 heeft er een wetswijziging plaatsgevonden waardoor alle Nederlanders buiten Nederland dit stemrecht hebben.

Maar wat ik nou wil, is stemmen op een andere partij, buiten het nederlandse partijenstelsel. Maar dat is dan weer niet mogelijk... Waarom niet? Ik stem toch voor het beleid in europa? Niet voor nederlandse vertegenwoordiging in dat beleid?

Blijft raar,

Cheerz,

Geen opmerkingen: