dinsdag 7 september 2010

NRC - Filmotech

"Van Oscarwinnaars tot misschien wel Flodder - Filmotech gaat alle Nederlandse films en series online zetten" - kopte recentelijk het NCR handelsblad. Filmotech is een samenwerken van het Instituut voor Beeld en Geluid en het EYE Film Instituut Nederland. Zij zijn van plan een betaalplatform online te brengen waarmee hun archieven benaderbaar worden, hierbij heb ik de volgende opmerkingen:

Opvallend is dat veel populaire titels reeds online te krijgen zijn, alleen niet legaal. Flodder is in zijn geheel te vinden op online platvormen als nieuwsgroepen en torrentindexen, deze zullen in gebruik blijven als hier de 1 tot 5 euro betaald moet worden (misschien zelfs groeien, als mensen de stream rippen en de film / serie herpubliceren op voorgenoemde platformen met de hopelijk hogere kwaliteit van de stream).

Op het moment van het online plaatsen van dit soort materiaal zou het fijner / leuker / interessanter zijn, als verspreiden van deze oude films / series legaal zou worden. Als deze films / series in de publieke omgeving zouden komen. Daarnaast zou het ook fijn zijn om deze films / series aangeboden te hebben op een plek zonder restricties. Denk hierbij aan het feit dat MAC en Linux gebruikers heel vaak problemen hebben met het bekijken van publieke of (semi)overheidsgestuurde streams / bronnen.

Als Filmotech zijn materiaal zou aanbieden als torrent of NZB, dan zou verspreiding denk ik sneller gaan, daar alle mensen al vertrouwd zijn met de omgeving en ook offline toegang krijgen tot de materialen. Daarmee is de gebruikersvrijheid veel hoger als een de hier voorgestelde betaalstreams.

Geen opmerkingen: